Demonstrasi Palestin


-Kontinjen Kedah

Alhamdulillah 'Ala Kulli Haal...
Awal pagi (2.40a.m)tadi kontinjen anak kedah (sebanyak 3 buah bas) baru tiba lepas menyertai demonstrasi aman menentang kebiadaban bangsa yahudi laknatullah khususnya yang berfahaman zionis yang telah menghalang flotilla Life Line For Gaza (LL4G) yang membawa bantuan kemanusiaan kepada saudara-saudara di Gaza...kontinjen dari kedah ber"demonstrasi di bawah panji Aqsa Syarif yang memulakan perarakan dari Tabung Haji...

Biadap! Kejam! Zalim! Tidak Berperikemanusiaan!...ungkapan yang sinonim dengan bagsa yahudi yang sememangnya direkodkan dalam sejarah tidak pernah tunduk kepada perjanjian mahupun desakan dunia...angkuh!...biarkan kerana mereka mampu bersikap sedemikian selagi kekuasaan di tangan mereka...kelak setiap muslim akan menuntut bela atas setiap tindakan mereka di hadapan Al-Hakim di Yaumul Mahsyar

Ayuh, dunia! bukalah matamu...sahutlah seruan baginda ar-Rasul "Barangsiapa yang tidak mengambil peduli tentang urusan orang muslim,maka mereka bukanlah dari kalangan mereka"...bagi yang bukan muslim...bangkitlah kerana isu Palestin adalah isu kemanusaiaan sejagat... sedarlah bahawa bumi yang dipijak dan dihuni tidak lagi aman...di mana perginya ucapan "di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung"...laksanakan apa sahaja yang termampu
agar kita tidak disoal atas sumbangan kita kepada saudara semuslim di hadapan Allah kelak...

Teruskan memboikot semua barangan yang berkepentingan Yahudi serta agen-agennya...selamatkan bumi Malaysia dari segala bentuk anasir yahudi...
di sini ada sedikit liputan yang dimuatkan dalam Malaysiakini...

Demo anti-Israel: 10,000 berarak ke kedutaan AS
Jun 4, 10 2:25pm
Ribuan orang menyertai demontrasi Pakatan Rakyat di ibu negara selepas solat Jumaat bagi membantah serangan berdarah tentera Israel terhadap flotila bantuan kemanusiaan pro-Palestin Isnin lalu.

Kumpulan itu membanjiri Masjid Kampung Baru untuk menunaikan solat Jumaat sebelum berarak beramai-ramai ke kedutaan Amerika Syarikat di Jalan Ampang, sejauh hampir 5 kilometer.

Dipimpin Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, mereka bergerak lancar apabila tidak dihalang polis, seperti kebiasaan dalam demontrasi besar Pakatan Rakyat sebelum ini.

Memorandum bantahan mereka berjaya disampaikan kepada wakil kedutaan Amerika Syarikat kira-kira jam 3.30 petang tadi tanpa sebarang insiden yan tidak diingini.

Selain itu, satu lagi kumpulan NGO melibatkan jumlah yang lebih kecil turut berarak daripada Masjid Tabung Haji dan berarah menyerahkan memorandum bantahan kepada kedutaan tersebut. GALERI FOTO

Berikut kronologi perhimpunan tersebut:

2.00pm Demonstrasi anti-Israel bermula di Masjid Kampung Baru tanpa sebarang sekatan daripada pihak polis, walaupun amaran telah dikeluarkan semalam.

Diketuai Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, ribuan orang bergerak berarak pantas sambil bertakbir dan melaungkan slogan anti-Israel.

2.30pm: Berbeza dengan perhimpunan pembangkang, perhimpunan Pemuda BN di Masjid Negara telah pun tamat. Ia hanya berlangsung 30 minit dan diisi dengan ucapan pemimpin Pemuda BN. [Baca berita penuh]

Mereka kelihatan bertakbir dan melaungkan slogan anti-Israel.

Ketua Pemuda BN Khairy Jamaluddn dalam ucapannya berkata pihaknya berharap kerajaan sentiasa memberikan keutamaanya dan memastikan kepentingan rakyat Palestin terbela.

Pada masa yang sama, kumpulan Pakatan kini sudah berarak sampai Jalan Sultan Ismail dan melintas Hotel Rennaisance.

Slogan anti-Israel seperti "hancur Israel" dan "Khaibar ya Yahud" (perang Khaibar wahai Yahudi) dilaungkan.

Sementara satu lagi demonstrasi oleh sekumpulan aktivis NGO di Masjid Tabung Haji pimpinan Lifeline4Gaza sejak jam 2 petang tadi juga berarak ke kedutaan Amerika Syarikat di Jalan Ampang.

2.55pm: Anwar dan pemimpin kanan Pakatan tiba di bangunan Tabung Haji dengan trak pikap. Mereka kini berada kira-kira 100 meter daripada kedutaan AS.

3.07pm: Kumpulan daripada Masjid Tabung Haji bersurai setelah wakil mereka Zulkifli Nani berjaya menyerahkan memorandum kepada kedutaan negara sekutu rapat Israel itu lima minit sebelum jam 3 petang tadi.

3.10pm: Polis membuat benteng manusia di kedutaan AS dalam jarak 100 meter. Hadirin cuba merempuh sebelum ditenangkan pemimpin Pakatan yang hadir. Mereka diingatkan bahawa perhimpunan itu adalah aman.

Selepas rundingan, 12 pemimpin Pakatan dibenarkan masuk bagi menyerahkan memorandum kepada pihak kedutaan AS.

Dalam cuaca mendung di ibu negara, kelihatan beberapa helikopter polis berlegar di angkasa.

Selain Anwar, pemimpin Pakatan lain yang turut serta ialah pemimpin popular DAP Lim Kit Siang dan Naib Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa.

3.40pm Anwar berucap kepada ribuan rakyat Malaysia setelah berjaya menyerahkan memorandum kepada wakil kedutaan itu.

Dalam masa yang sama, beberapa orang kelihatan membakar bendera Israel dan gambar Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Dalam ucapannya Anwar berkata rakyat hari ini menunjukkan tentangan yang begitu hebat menentang kezaliman Israel.

"Saudara-saudara adalah pahlawan rakyat," kata anwar.

Katanya, dalam pertemuan dengan wakil kedutaan sebelum ini, beliau menegaskan mengutuk tindakan Israel tanpa tolak ansur.

"Amerika telah berlembut menyebabkan keganasan Israel. Kita minta Amerika mengekang kezaliman dan mendengar suara rakyat," katanya.

Anwar menjelaskan kedutaan Amerika berjanji akan membawa memorandum mereka ke Washington minggu depan.

3.50pm Kumpulan tersebut bersurai setelah mengutip kain rentang dan sampah yang dihasilkan.

antara gambar-gambar demonstrasi:

-sebelum turun berjuang
-sekitar demonstrasi

-antara tokoh yang hadir

Lim Kit Siang


Ustaz Nasharuddin


Anwar Ibrahim

p/s: kontinjen kami sampai lewat jadi tak sempat dengar wakil Aqsa Syarif bagi ucapan

0 ulasan: